Het postkantoor werd bij het Duitse bombardement in 1940 vol getroffen.

In Rotterdam is begonnen met de gedeeltelijke sloop van het oude postkantoor aan de Coolsingel. Het beeld doet denken aan mei 1940.

Tijdens de herfstvakantie bracht ik met mijn kinderen een bezoek aan het Mariniers Museum aan de Wijnhaven in Rotterdam. Vooral de maquette op de tweede verdieping van het oude Rotterdam met audio visuele toer maakte indruk. De installatie brengt de straatgevechten van mei 1940 mooi in beeld. Rotterdamse Mariniers wisten de oprukkende Duitse soldaten bij de Maasbruggen te stoppen en terug te dringen op het Noordereiland. Het fatale Bombardement van 14 mei maakte een einde aan de vijf dagen durende strijd. Ruim 250 hectare van de historische binnenstad werd platgegooid. Op de Coolsingel staan alleen de Beurs (1940), Stadhuis (1920) en Postkantoor (1923) nog overeind. Zij zijn één van de weinige gebouwen in het centrum van Rotterdam die bij het bombardement overeind zijn gebleven.

Eenmaal weer buiten – op weg naar de metro via de Blaak en de Meent – passeerden we het oude Postkantoor aan de Coolsingel. De aanblik van de achterzijde aan het Rodezand heeft iets ironisch na het zien van de tentoonstelling in het Mariniers Museum. Er gaapt een gigantisch gat aan de achterkant. Het beeld doet denken aan mei 1940. Het postkantoor werd toen aan de Meentzijde vol getroffen, een gigantisch gat tot gevolg. De ‘oorlogswond’ kon worden hersteld.

Het gapende gat in het oude postkantoor aan de Rotterdamse Coolsingel

Het pand staat al vele jaren leeg. Het rijksmonument uit 1923 wordt Post Rotterdam, een luxueus woon-, werk- en uitgaansgebied met een 155 meter hoge woontoren. Vorige week is begonnen met de gedeeltelijke sloop van de achterzijde. Daar komt de toren, die iets hoger wordt dan het Nationale Nederlanden-kantoor bij Rotterdam Centraal Station. Zomer 2025 moet alles af zijn.

Een impressie van de toren van Post Rotterdam © Omnan Group

Over de herontwikkeling en zeker de plannen voor de hoge toren is veel te doen geweest. Vooral het gapende gat, roept heftige reacties op: “Wat Hitler niet gelukt is, doen de Rotterdammers zelf wel.” Het Postkantoor aan de Coolsingel is na het fascisme ook door het het modernisme gebombardeerd. Persoonlijk ben ik blij dat er weer iets wordt gedaan met het vooroorlogse gebouw én ik kan mijn kinderen weer iets vertellen over de historie van Rotterdam.


Meer informatie over de geschiedenis van Rotterdam lees je in mijn epub die ik een aantal jaar terug heb gemaakte: www.rotterdamisvelesteden.nl/epub