De Berlijnse Muur: symbool van de Koude Oorlog

De Berlijnse Muur was bijna dertig jaar het meest gehate symbool van de Koude Oorlog. Europa was verdeeld in een democratisch Westen en een communistisch Oosten. De Muur scheidt West- en Oost-Berlijn van 13 augustus 1961 tot 9 november 1989.

Val van de Muur

Op 9 november 1989 valt de Berlijnse Muur. Een cruciaal moment in de geschiedenis van Duitsland en Europa. Deze gebeurtenis markeert het begin van het einde van de Koude Oorlog en symboliseert de val van het communistische regime in Oost-Duitsland (de DDR). De Berlijnse Muur, die in 1961 werd gebouwd, had West-Berlijn geïsoleerd van Oost-Berlijn en de rest van Oost-Duitsland. De Muur stond symbool voor de scheiding tussen het kapitalistische Westen en het communistische Oostblok. De val van de Muur kwam onverwacht.

Persconferentie

Na weken van massale protesten door Oost-Duitse burgers die vrijheid en hervormingen eisten, kondigde de regering van de DDR op die dag per ongeluk aan dat burgers vrij mochten reizen naar West-Duitsland. Dit gebeurde tijdens een persconferentie waar woordvoerder Günter Schabowski per ongeluk vermeldde dat de nieuwe reisregels “per direct” zouden ingaan, hoewel dat niet de bedoeling was. Duizenden mensen verzamelden zich daarop bij de grensovergangen in Berlijn. De grenswachten die niet goed voorbereid op de situatie waren openden uiteindelijk de grenzen. Mensen uit Oost- en West-Duitsland begonnen massaal de grens over te steken. Spontaan werd er begonnen met het slopen van de Muur. Dit leidde uiteindelijk tot de hereniging van Duitsland op 3 oktober 1990 en versnelde de instorting van andere communistische regimes in Oost-Europa.

Welke cijfers horen bij deze periode uit de Duitse geschiedenis?

Val van de Berlijnse Muur 1989

Samenstelling & Ontwerp: Sander Schinkel | Graphic Design