De oorlogsfilm Soldaat van Oranje volgt in grote lijnen het autobiografisch boek van Engelandvaarder Erik Hazelhoff Roelfzema. Het verteld het verhaal van een groep Leidse studenten tijdens de Tweede Wereldoorlog. Na de Duitse inval in mei 1940 sluit een enkeling zich aan bij de Duitse bezetter. Anderen gaan bij het verzet. Of doen niets. De hoofdpersonen – gespeeld door Jeroen Krabbé en Rutger Hauer – worden ‘Engelandvaarders’. In opdracht van koningin Wilhelmina ondernemen zij spionageacties in bezet Holland.

Engeland

De Duitsers sluiten na mei 1940 al vrij snel de uitvalswegen (lucht, water en land) af en deze worden streng bewaakt. Wie toch het land uit wil moest inventief te werk gaan en zoeken naar de mazen in het net. Uiteindelijk weten ruim 1.700 Nederlanders Engeland te bereiken. Met de bedoeling zich bij de geallieerde strijdkrachten aan te sluiten en actief aan de strijd deel te nemen.

Wij vragen ons af? Welke route nemen ze? Zijn er ook vrouwelijke Engelandvaarders? En… waar sluiten deze mensen zich precies bij aan? –Bron: Tulpen voor Wilhelmina

#TWEEDEWERELDOORLOG #ENGELANDVAARDERS #SOLDAATVANORANJE

Samenstelling & ontwerp: Sander Schinkel

Meer Historgraphic: