Op 6 juni 1944 vindt de geallieerde landingen op de stranden van Normandië plaats. Het begin van de bevrijding van West-Europa uit handen van de Duitse bezetter. De Duitsers worden snel uit Frankrijk en België gejaagd. Delen van Nederland worden in de herfst van 1944 bevrijd, omdat ze op de weg naar het Duitse Ruhrgebied liggen. Voor de geallieerden is de bevrijding van Nederland niet meer dan bijzaak. Mede hierdoor duurt de bevrijding van Nederland maar liefst acht maanden. Historgraphic verklaart de bevrijding van Nederland in acht keerpunten.

#TWEEDEWERELDOORLOG #BEVRIJDING #NEDERLAND

[ KEERPUNT 1 ]

De bevrijding van Nederland begint in september 1944. Maastricht is de eerste grote stad van Nederland wat bevrijd wordt door Amerikaanse troepen, op 12 september 1944.

[ KEERPUNT 2 ]

Operatie Market Garden: de Slag bij Arnhem wordt een Duitse overwinning. De geallieerde bevrijders – onderleiding van de Brit Montgomery – moeten pas op de plaats maken.

[ KEERPUNT 3 ]

De bevrijding van Zeeland en de Scheldemonding – na de Slag om de Schelde – betekent dat de bevrijders hun legers weer kunnen bevoorraden via de haven van Antwerpen.

[ KEERPUNT 4 ]

Na de bevrijding van Brabant, Limburg en grote delen van Zeeland deelt het front Nederland in tweeën. Nederland boven de grote rivieren – dat nog altijd bezet is – beleefd een lange, koude Hongerwinter. In het westen van het land heerst hongersnood. Inwoners van getroffen steden vertrekken op ‘hongertochten’.

[ KEERPUNT 5 ]

In februari komt de geallieerde bevrijdingsmachine weer tot leven met het Rijnlandoffensief: De geallieerden breken vanuit Nederland eerst naar het oosten door naar Duitsland. Eind maart keren ze ­terug voor de bevrijding van Noord- en Oost-Nederland.

[ KEERPUNT 6 ]

Terwijl in Duitsland de invasie voort gaat richting Berlijn, bevrijden Britten, Canadezen en Polen het oosten en noorden van Nederland. Hierbij is soms hevig ­gevochten. Voor de geallieerde is de slag om Groningen een van de zwaarste stadsgevechten van de Nederlandse bevrijding.

[ KEERPUNT 7 ]

Het gekke is dat het westen van Nederland nooit echt bevrijd is. De Duitsers capituleren op 5 mei in Wageningen. De bevrijders zijn op dat moment in Den Haag, Rotterdam en Amsterdam nog nergens te zien. Overal in de stad zitten nog Duitse soldaten. De inwoners uit de grote steden zitten dagen in spanning. Op 8 mei 1945 komt er eindelijk duidelijkheid, als de bevrijders de steden komen binnen rijden.

[ KEERPUNT 8 ]

Terwijl het ‘vasteland’ al in een bevrijdingsroes verkeerd, moeten de Waddeneilanden nog weken wachten op het eind van de Tweede Wereldoorlog. Uiteindelijk wordt Schiermonnikoog als laatste in Nederland bevrijd.

Samenstelling & ontwerp: Sander Schinkel

Meer Historgraphic: