Vanaf de jaren zeventig is De Bondsrepubliek en West-Berlijn de greep van het geweld van de links-extremistische RAF. Zij plegen aanslagen om mensen angst aan te jagen om zo hun idealen te bereiken

Protestbewegingen

De oprichting van de Rote Armee Fraktion (RAF) vindt plaats tegen de achtergrond van de protestbewegingen in de jaren zestig. Na de Tweede Wereldoorlog wordt Duitsland opgedeeld door de overwinnaars van de Tweede Wereldoorlog. Er ontstaat een communistisch en een kapitalistisch Duitsland: De Duitse Democratische Republiek (DDR) enerzijds de Bondsrepubliek Duitsland (BRD) anderzijds. Veel West-Duitse jongeren zijn kritisch op de Bondsrepubliek. Deze protestbewegingen keert zich tegen de consumptiemaatschappij en het nazi-verleden van vele bestuurders in West-Duitsland. Verder wordt er geprotesteerd tegen de oorlog in het Vietnam. De West-Duitse regering is bondgenoot van de Verenigde Staten en steunt de oorlog in het communistische land. Het studentenprotest ontwikkeld zich tot splintergroeperingen. Deze groepen zien geweld zien als middel om hun doelstellingen te bereiken. De Zuid-Amerikaanse stadsguerrilla staat hierbij model. In het najaar van 1977 bereikt de terreur van de RAF zijn hoogtepunt. Deze staat bekent als de ‘Duitse Herfst’.

Historgraphic en Geschiedenis in Beweging duiken samen in de eerste generatie van de RAF, die ook wel bekent staat onder de naam Baader-Meinhof-Groep. Bekijk hieronder de video.

#WEST-DUITSLAND #TERREUR #STADSGUERRILLA

Samenstelling, ontwerp & productie: Sander Schinkel en Geschiedenis in Beweging

Meer Historgraphic: