Begin 1943 zit Europa midden in de Tweede Wereldoorlog. Er is onrust in Nederland. Medewerkers van Machinefabriek Stork pikken het niet langer en kommen in opstand.

Grote tekorten

Doordat Nazi-Duitsland begin 1943 grote verliezen leidt aan het oostfront, worden Duitse mannen opgeroepen om in het leger te dienen. Dit zorgt voor een nijpend tekort aan arbeidskrachten in Duitse fabrieken. Deze tekorten worden op hun beurt ingevuld met jongens en mannen uit de bezette gebieden, waaronder Nederland.

Arbeitseinsatz

Op 29 april 1943 maakt de Duitse bezetter bekend dat 280.000 Nederlandse oud-militairen – die in mei 1940 tegen hen vochten – zich moeten melden voor krijgsgevangenschap en tewerkstelling in Duitsland (Arbeitseinsatz). De Nederlandse bevolking pikt dit niet en komt in opstand. Deze vergeten gebeurtenis zal de geschiedenis in gaan als de ‘April-meistaking’. De staking is een keerpunt in de houding van de Nederlandse bevolking richting de bezetter. Na de bevrijding verdwijnt de April-meistaking uit beeld. De aandacht gaat vooral uit naar de Februaristaking van 1941 en de Spoorwegstaking van 1944. In samenwerking met het Memory Museum heeft historgraphic.com deze belangrijke gebeurtenis vastgelegd in een infographic, zodat het de aandacht krijgt die het verdient.

Vragen op deze antwoorden vind je in onderstaande infographic.

Infographic April-meistaking 1943

Samenstelling & ontwerp: Sander Schinkel

Leestips en bronnen:

Memory Museum Nijverdal

Stichting April-meistaking

Meer Historgraphic:

Visual Portfolio, Posts & Image Gallery for WordPress