De ‘Glorious Revolution’ (Glorieuze Revolutie) verwijst naar een belangrijke politieke gebeurtenis in de Engelse geschiedenis die plaatsvindt in 1688-1689. De Revolutie maakt een einde aan het Katholieke bestuur van koning Jacobus II door zijn schoonzoon en dochter, Willem III en Maria.
Machtsovername
Willem III van Oranje is een prins van het huis Oranje-Nassau. Vanaf 1672 is hij Stadhouder in de Nederlanden en uiteindelijk de Republiek. In 1677 trouwt hij met Maria Stuart, de oudste dochter van koning Jacobus II van Engeland. In zijn leven neemt hij als protestant deel aan meerdere oorlogen tegen de machtige katholieke koning Lodewijk XIV van Frankrijk, waardoor hij door veel protestanten als voorvechter van hun geloof wordt uitgeroepen. Vanwege deze reputatie en zijn huwelijk met Maria wordt hem door hooggeplaatste Engelsen verzocht om een greep naar de macht te doen in Engeland. Willem tuigt de grootste zeemacht op die ooit over Europese wateren heeft gevaren en vaart naar Engeland. De overtocht van Willem en zijn echtgenote Maria vertrekt vanuit Hellevoetsluis en eindigt in een machtsovername van Willem en Maria als koning en koningin van Engeland, Schotland en Ierland.
Hoogtepunt
In Groot-Brittannië is de invasie van Engeland de geschiedenis in gegaan als een hoogtepunt. In de Nederlandse historiografie is er weinig aandacht voor de Glorieuze Revolutie. Wat opmerkelijk is. Het is per slot van rekening de grootste militaire operatie uit de geschiedenis van de Republiek. Om deze reden besteed historgraphic.com graag aandacht aan deze ‘vergeten’ gebeurtenis.
Bron en leestip:
Historisch Nieuwsblad
Fortresse Holland