Oorlog in Europa

De Eerste Wereldoorlog (1914-1918) veranderde de kaart van Europa ingrijpend. Oude grootmachten vielen uiteen, en nieuwe landen ontstonden, vastgelegd in het Verdrag van Versailles. Deze verschuivingen legden de basis voor toekomstige conflicten, waaronder de Tweede Wereldoorlog. Ontdek je hoe de oorlog Europa blijvend heeft getransformeerd.

Alliance

Voor de Eerste Wereldoorlog domineerden grootmachten zoals Duitsland, Italië, Oostenrijk-Hongarije, Frankrijk, Groot-Brittannië en Rusland het Europese continent. Europa werd verdeeld in twee bondgenootschappen: de Triple Alliance (Duitsland, Italië en Oostenrijk-Hongarije) en de Triple Entente (Frankrijk, Groot-Brittannië en Rusland).

Oude Rijken vallen uiteen

Na de nederlaag van de Centrale Mogendheden (Triple Alliance) in 1918 vielen oude rijken uiteen en ontstonden nieuwe naties. Het Verdrag van Versailles zorgde ervoor dat Duitsland, Oostenrijk-Hongarije en Rusland grote stukken grondgebied verloren. Nieuwe landen zoals Finland, Estland, Letland, Litouwen en Polen ontstonden op voormalig Russisch grondgebied. Oostenrijk-Hongarije werd opgesplitst in Oostenrijk, Hongarije, Tsjecho-Slowakije en Joegoslavië. Duitsland moest land afstaan aan Polen, Tsjecho-Slowakije en Frankrijk. Ook Roemenië, Griekenland en Italië zagen hun grenzen groeien. Deze hertekening van Europa legde de basis voor de spanningen die zouden leiden tot de Tweede Wereldoorlog.

Flanders Fields

De klaproos, of papaver, is een belangrijk symbool geworden van de Eerste Wereldoorlog, vooral vanwege het gedicht In Flanders Fields van de Canadese arts en soldaat John McCrae. In dit gedicht beschrijft hij hoe de felrode bloemen bloeiden op de slagvelden van Vlaanderen, waar vele soldaten hun leven verloren. De klaproos groeide op de omgewoelde grond die door de gevechten was verstoord, wat het een symbool maakte van de slachtoffers en het herdenken van de oorlog. Sindsdien wordt de klaproos vooral in het Verenigd Koninkrijk en andere landen gedragen om de gevallenen te herdenken op Remembrance Day.

 

Benieuwd naar de gevolgen van de Eerste Wereldoorlog? Bekijk hieronder de infographic en ontdek hoe deze periode de Europese geschiedenis blijvend veranderde.

Map Europe Before World War One 1919
Map Europe After World War One 1919

Samenstelling & Ontwerp: Sander Schinkel | Graphic Design